Personal

Toekomstplannen

afbeelding

Af en toe denk ik er even aan. Hoe zal mijn leven er over twintig jaar uitzien? Welke studie ga ik doen en hoe zal mijn toekomst zich vormen? Nu we afgelopen jaar een profiel op school hebben moeten kiezen, waarmee we toch wel een bepaalde richting opgaan, voelt het al een soort van definitief.

Ik heb nu, vanaf mijn vierde jaar op de middelbare school, al een soort richting gekozen die mij leidt naar een studie die hierbij aansluit. Omdat ik echt niet weet wat ik later zou willen gaan doen, welke sector ik in ga en wat me te doen staat, besloot ik te kiezen voor een zo breed mogelijk profiel.

Ik vind het nog steeds een slimme zet, maar het maakte alle keuzes eigenlijk nog moeilijker. Er zijn ook zo veel soorten richtingen en studies tegenwoordig. De oorzaak van een ingewikkelde tocht naar dé studie en dé baan die echt bij jou passen. Wanneer er opeens spontaan een lampje gaat branden hierboven weet ik nog niet. Maar ik heb geduld en wacht deze belangrijke beslissing nog even af. Misschien komt hij na genoeg oriëntatie wel vanzelf.

Met school bezochten we al verschillende universiteiten die presentaties gaven over de studies die zij aanbieden. Verder hebben we al verschillende informatieavonden achter de rug en staan er al wat datums voor open dagen van andere scholen op de planning. Het voelt allemaal als een best belangrijke beslissing. Een beslissing waarvan je de gevolgen grotendeels mee zult nemen in de rest van je leven. Eigenlijk ben ik best wel nieuwsgierig naar wat de toekomst mij zal brengen en kan ik bijna niet wachten. Maar hé, misschien moet ik me eerst maar focussen op de laatste drie jaar op de middelbare school. Al zullen die waarschijnlijk zo voorbij vliegen.

In wat voor fase zit jij nu met je keuzes voor de toekomst? Hoe ga jij hiermee om?

Liefs, Daphne

Ps. Dit was mijn column in het plaatselijke krantje van afgelopen week, hihi. En de foto op het begin is gemaakt door lieve Floor

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Floor 17 maart 2016 at 17:07

  Feeling like a photographer ?? Dit is weer een typisch Daphne artikeltje ?

 • Reply femke 17 maart 2016 at 21:13

  Hoe mijn toekomst er uit ziet weet ik nog niet. Na heel veel sukkelen en de puber uit hangen zit ik nu eindelijk in mijn laatste jaar. Het werd tijd want ik ben ook al bijna 19. Jammer genoeg moet je hier in België als je een gelijkgesteld diploma wilt voor hogere studie richtingen nog een specialisatie jaar doen. Dat betekend dus dat ik 20 ben op de moment dat ik eindelijk naar de hoge school kan en een richting kan gaan doen die ik wel graag wil. Ik ben door de jaren heen in 1 van de laagste opleidingen beland omdat ik letterlijk geen ‘hol’ deed voor school. Dit knaagt heel erg aan me omdat ik me hier gewoon dom laat worden. We leren niets bij, en alle leerstof die we zien die heb ik 4 jaar geleden al gestudeerd. Dit betekend dus ook dat wanneer ik naar de hoge school ga, ik een enorme achterstand heb. Ik ben zo bang dat ik het daarom in de hoge school gewoon niet haal, omdat het de moeite niet zou zijn. :-( Moest het eindelijk zo ver zijn om verder te studeren, dan zou ik wel kiezen voor Journalistiek denk ik!

  • Reply Daphne 19 maart 2016 at 10:35

   Wauw, Femke! Ik wens je heel veel succes met jouw journey. Als jij dit heel erg graag wilt, gaat dit jou lukken. Laat je niet tegenhouden. Er is nog zo veel mogelijk. Je kunt het ook anders bekijken, je bent nog maar 20 en hebt dus nog een heel leven voor je met kansen die jij stuk voor stuk kunt aanpakken. You can do this!

  Leave a Reply